Fietsstoel

by

dsc00205.jpg

Duozitting? Ik kan me het nut hiervan niet echt inbeelden maar gisteren bij het afstappen van tram 4 aan het Sint-Pietersstation was mijn oog al op één zo’n fiets gevallen. Vanavond stonden er al twee en door de reizigersgijzelingsactie van de socialistische spoorvakbond had ik een zee van tijd om hiervan een foto te maken.

Deze spoorbond dacht namelijk dat reizigers zich niet konden voorstellen wat een minimum dienstverlening is en legden daarom vandaag even het werk voor een uurtje neer. En niet in het station van Harelbeke of De Panne of Zichem-Zussem-Bolder,… ah neen, in Brussel, het zenuwcentrum van het hele Belgische spoorwegnet. Vanaf de vrijdagnamiddag de boel in het honderd laten lopen vonden ze waarschijnlijk ook zo’n briljant idee. Dan steekt het al wat minder nauw, het weekend staat voor de deur, reizigers hebben dan iets meer tijd.

Bij die spoorvakbond moeten ze gedacht hebben dat treinreizigers infantiel zijn en niet weten wat een treinvertraging of een afgeschafte trein of een onverwachte en onduidelijke en te laat aangekondigde spoorverandering of een eivolle trein is en wilden dit daarom eens demonstreren. De reizigers moeten weten wat hen boven het hoofd hangt als de komende regering beslist om een minimum dienstverlening op te leggen bij een spoorstaking.

Ik had met vele andere treinreizigers een heldere déjà vue toen ik bijéén gedrumd op het perron op mijn trein stond te wachten. Een minimumdienstverlening zou dan bijvoorbeeld kunnen betekenen dat reizigers weten wanneer welke trein rijdt en welke niet. Een minimum dienstverlening zou ook een website kunnen zijn waar je die info vindt zodat je niet hulpeloos in de stationshal moet staan gapen in de hoop vertrekuren te zien van een trein. Of nog beter, sluit de loketten en weiger vervoersbewijzen, zoals jullie dat zo mooi kunnen zeggen, op de trein te verkopen zodat reizigers verplicht zijn zonder ticket te reizen. Dan gijzel je niet de reizigers of de klanten maar je broodheer zoals dat gewoonlijk gaat bij stakingen.

 

Vanavond zag ik geen conducteur naar rijbewijzen vragen. In tegendeel, ik zag een conducteur een handje toesteken om een jonge reiziger te helpen op een vertrekkende trein te springen. Ik had de indruk dat die zich ook schaamde voor dit soort totaal misplaatste actie.

 

Fietsen met duozitting, straks worden die nog ingezet als minimum dienstverlening bij spoorstakingen.

 

 

Tags: , , , , ,

Plaats een reactie